Er zijn leesboeken voor verschillende leeftijden.:

  • peuterboekjes (van 0-2 jaar): kartonboekjes voor de allerkleinsten, je herkent ze aan een fopspeentje op het etiket.
  • kleuterboeken (van 3-5 jaar): verhaaltjes met vooral tekeningen en prenten. Ze zijn gegroepeerd volgens thema (vb. Logeren, Bang zijn, Seizoenen,...). Hier vind je zowel verhalen als infoboeken voor kleuterleeftijd.
  • van 6-8 jaar: leesboeken met een geel etiket op de boekrug. Hier vind je ook de eerst leesboekjes, makkelijk lezen-verhalen, gedichten, sprookjes en voorleesboeken voor deze leeftijd.
  • van 9-11 jaar: leesboeken met een rood etiket op de boekrug.
  • van 12-13 jaar: leesboeken met een blauw etiket op de boekrug.
  • tienerromans (14+): leesboeken met een grijs etiket op de boekrug.

Alle leesboeken staan alfabetisch geordend op achternaam van de schrijver.

Om je te helpen bij het kiezen van een leuk boek, hebben heel wat boeken ook een genre-icoontje op het etiket. Zo weet je meteen welk soort verhaal het is, bijvoorbeeld een humoristisch verhaal, detective, griezelverhaal...

Daarnaast vind je in de bib ook veel infoboeken. Deze staan gesorteerd volgens onderwerp. Alle materialen over één onderwerp staan zo fijn samen op het rek, bijvoorbeeld informatie over oertijd, knutselen, roofdieren, ...

Maar de bib heeft nog veel meer voor je in petto. Je vindt er ook jeugdfilms (alfabetisch op titel of op naam van de serie), jeugdcd's en jeugdstrips, luisterboeken en daisy-boeken, voorleesboeken, sprookjes, gedichten, games voor jeugd (Wii, WiiU, PS3, PS4, XBOX 360 en XBOX ONE) en kamishibai vertelplaten. De games vind je enkel in de bib in Opglabbeek.


Met de computer kan je in de catalogus van de bib zoeken. Ken je de titel of een schrijver, dan kan je nakijken of wat je zoekt aanwezig is. Zoek je informatie over je hobby, dan kan je het onderwerp van je keuze zoeken. Je kan dit ook thuis doen via internet.

Met al je vragen kan je natuurlijk ook terecht bij de bibliotheekmedewerkers.