Podcasts in de kijker

podcast.png

Wat is een podcast?

De term podcast is een samentrekking van iPod en broadcast (Engels voor ‘uitzenden’). Het is een soort radioprogramma of audiouitzending: een digitaal geluidsbestand dat je kan beluisteren wanneer jij het wilop welk apparaat je dat wil. Een podcast kan je online streamen, of downloaden om het offline te kunnen beluisteren. Je kan het vergelijken met video-on-demand (zoals YouTube, of Netflix), maar dan audio-on-demand.

Podcasting wordt gezien als het nieuwe radio luisteren. Doordat je zelf precies kunt kiezen waar je naar luistert, is een podcast vaak veel leuker/interessanter/leerzamer dan het luisteren naar radio (waar ook nog eens veel reclame voorbij komt!).

Er zijn podcasts over allerlei onderwerpen, zoals fictie (te vergelijken met hoorspelen), informatieve of amuserende podcasts (te vergelijken met documentaires om naar te luisteren, of met gesproken opiniestukken). Elke podcast heeft zijn eigen stijl en inhoud en net zoals bij boeken is niet elke podcast van dezelfde kwaliteit. Start je zoektocht en ontdek de nieuwe wereld van de podcast. Wij helpen je alvast op weg met enkele podcasts over lezen en boeken!

Podcasts over boeken

Gebladerte : podcast over boeken van LangZullenWeLezen (boekenplatform van de VRT)
In ‘Gebladerte’ neust Tom De Cock, zelf een gepassioneerd lezer, in de boeken van een aantal Bekende Vlamingen-schrijvers. Aan de hand van deze boeken heeft hij het met hen over lezen én leven. In deze reeks komen Arnout Hauben, Dalilla Hermans, striptekenaar Nix, Eva Daeleman en Els de Schepper verrassend uit de hoek.

Zandman, je partner voor het slapengaan (Radio 1) :
Zandman brengt bijzondere podcasts, nieuwe kortverhalen, pareltjes uit het VRT-archief of verhalen die gewoon verteld moeten worden. Niet zomaar kortverhalen, maar toppers in het genre, voor de gelegenheid gekozen en ingelezen door de mooiste stemmen uit de Vlaamse culturele wereld. Elke dag op een ontiegelijk uur. Want dan luister je met andere oren. Elke avond op Radio 1 van 22u tot 23u of via de podcast.

Iedereen Leest : de bloei van de literaire podcast
De steile opmars van de podcast als medium is een feit. Zomerse leestips krijgen het gezelschap van luistertips. Het aanbod stijgt ongezien en het aantal lijstjes met ‘de beste, de leukste, de grappigste, de mooiste’ neemt explosief toe. In al dat luistervoer ging Iedereen Leest op zoek naar podcasts over (en met) schrijvers, gesprekken over boeken, literatuur en poëzie.

De Bende van het Boek : Sara Logghe en Trees Accoe richtten de fysieke leesclub De Bende van het Boek op. Tweemaandelijks komt het clubje vriendinnen samen om een boek dat ze hebben gelezen, te bespreken. En dat natuurlijk met een tas thee en een stukje taart. Naast de leesclub hebben Sara en Trees ook nog een bijhorende podcast waarin ze boeken bespreken.

Team Boek Toe
Team Boek Toe is een online boekenclub voor iedereen die van lezen houdt. Elke maand worden er twee boeken gelezen en besproken in een podcast.

Het verhaal
In de boekenpodcast Het verhaal nodigt auteur Monique Huijdink verschillende Vlaamse en Nederlandse schrijvers uit voor een babbel over hun werk. Het is ideaal om up-to-date te blijven met het Nederlandstalige literatuurlandschap.

Knetterende Letteren (podcasts van Luisterpunt)
Luisterpuntbibliotheek is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking (blind, slechtziend, fysieke beperking, afasie, dyslexie). Op hun podcast delen ze boeiende gesprekken met auteurs uit hun gesproken huistijdschrift Knetterende Letteren.

Boekenpodcast van NPO Radio 1
Op zoek naar tips voor een boeiend, interessant of goed boek? Presentatoren en boekenexperts van NPO Radio 1 bespreken in wisselende duo's onlangs uitgekomen boeken waar ze warm voor lopen. Dat kunnen romans zijn, maar ook non-fictie boeken over uiteenlopende onderwerpen. In de NPO Radio 1 boekenpodcast zijn ondermeer te horen: Jellie Brouwer (Kunststof), Pieter van der Wielen (Nooit Meer Slapen), Petra Possel (Mangiare), Mieke van der Weij (Nieuwsweekend), Wim Berkelaar (OVT) en Menno Bentveld (Vroege Vogels).

De leukste podcasts voor boekenliefhebbers van Hebban
Niet alleen op televisie maar ook op de radio worden boeken steeds vaker besproken. De podcast is in opkomst en ook voor boekenliefhebbers is er voldoende keuze. Hebban tipt je de leukste boekenpodcasts van dit moment.

Boeken FM
In samenwerking met uitgeverij Das Mag verzorgt De Groene een literatuurpodcast: Boeken FM. Iedere maand bespreken Ellen Deckwitz en Joost de Vries onder leiding van Peter Buurman een actueel, relevant of gewoon ijzersterk boek.

Podcasts over kinderboeken

De Grote Vriendelijke Podcast
Een podcast over kinderboeken, voor volwassenen. Maandelijks bespreken jeugdboekenrecensenten Bas Maliepaard (Trouw) en Jaap Friso (Jaapleest.nl) net verschenen kinderboeken en nieuwtjes uit de jeugdliteratuur, en zijn er auteurs te gast. Te beluisteren op Degrotevriendelijkepodcast.nl of via iTunes, Apple Podcasts of Stitcher.

Vlaamse podcasts

Website bedoelt om alle Vlaamse podcasts te verzamelen om zo een beter zicht te krijgen over het aanbod en een eenvoudige manier om nieuwe podcasts te ontdekken.

VRT podcasts

De VRT biedt een breed palet aan podcasts aan. Ontdek het hier.

Belgische podcasts

Ontdek de beste Belgische podcasts van dit moment. Luister naar uw favoriete podcasts en afleveringen.

MEER INFO