Digitale diensten van de bib

Ook in tijden van Coronamaatregelen kan je terecht bij de bib. Met je Mijn Bibliotheek-profiel lees je digitale prentenboeken van Fundels met je kroost of blader je digitaal door de krant.

Je krijgt hieronder ook speciaal door de bib geselecteerde tips om online te lezen, luisteren en kijken via verschillende digitale kanalen.

VOOR KINDEREN

Fundels - Digitale prentenboeken

gratis fundels verlenging

Kinderen leren spelenderwijs en oefenen hun leesvaardigheid met Fundels. Alle ouders in Coronanood krijgen nu 15 boekjes en twee extra uitleningen per week cadeau om de kinderen zoet te houden tot de paasvakantie. Zoals steeds kies je uit een collectie van meer dan 100 boekjes.

  1. Download de Fundels-app
  2. Meld je aan met je Mijn Bibliotheek-profiel
  3. De 15 gratis boekjes verschijnen bovenaan in het catalogusscherm onder ‘Jouw collectie’ en zijn beschikbaar tot 19 april.
  4. Ontleen elke week 2 extra boekjes in de catalogus. Deze uitleningen zijn telkens 1 week geldig: van 14 tot 22 maart, van 23 tot 29 maart en van 30 maart tot 03 april, enz. Veel lees- en speelplezier!

Rick De Leeuw leest voor

KnipselRDL.PNG

Vanaf 20/03 leest Rick De Leeuw elke dag voor uit een kinderboek op TVLimburg.

Ontdek het hier.

Voorleesfilmpjes voor kinderen van 2 tot 4 jaar

wepboek.jpeg

Wepboek bevat 20 leuke voorleesfilmpjes voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Bij elk boek staat de leeftijd duidelijk aangegeven. De boeken zijn geanimeerd en worden ondersteund door vrolijke muziek. Na elk filmpje worden er leuke vragen gesteld door de voorlezer, waardoor het verhaal nog een keertje doorgenomen en toegelicht wordt.

Online Jeugdboekenmaand met Frank Daenen

frankdaenen.jpg

Tot eind maart krijg je van auteur/illustrator Frank Daenen iedere dag een gratis online auteurslezing/workshop cadeau. Dat gaat van boeken lezen en muziek maken tot samen tekeningen bedenken. De lezingen zijn de ene dag op maat van kleuters en de andere dag geschikt voor kinderen van de lagere school.

Lees meer

Liedjes van Kapitein Winokio

knipselwinokio.png

Radio Winokio is de streaming-app van Kapitein Winokio: je luistert (en zingt en danst) ermee naar al zijn liedjes. Af en toe geeft de kapitein er ook live een miniconcertje of leest hij een verhaal voor - vanuit je zetel zit je altijd op de eerste rij.

Je mag de app een maand gratis proberen. 

Home cinema: De tuin van de Walvis (vanaf 5 jaar)

knipselwalvis.png

Haal de popcorn maar boven en nestel je gezellig in de zetel voor een magisch avontuur van Beeldsmederij De Maan. Ze zetten de succesvoorstelling DE TUIN VAN DE WALVIS, gebaseerd op de prachtvertelling van Toon Tellegen, namelijk integraal online. Geschikt voor iedereen vanaf vijf jaar. Je vindt er ook leuke doe-ideetjes.

Boekenfilmpjes van SchoolTV (0-6 jaar)

schooltv.jpg

Bekijk ook digitale prentenboeken op Schooltv Beeldbank. 

Digitale (prenten)boeken van Boekenpakket (2-10 jaar)

knipselboekenpakket.png

In Boekenpakket vind je meer dan 175 digitale (prenten)boeken voor kinderen. Nu tijdelijk gratis beschikbaar zonder een account aan te maken.

Boekenwinkel Boekarest leest voor (kinderen en volwassenen)

knipselboekarest.png

Boekenwinkel Boekarest uit Leuven presenteert dagelijks een leuk digitaal voorleesmoment: de eigenaar Maartje leest elke dag voor uit een prentenboek, een jeugdboek én een boek voor volwassenen.

De Voorleeshoek

voorleeshoek.png

De scholen in Nederland zijn ook gesloten vanwege het coronavirus. Om de dagen voor de kinderen thuis leuk en leerzaam te maken, is De Voorleeshoek drie weken gratis beschikbaar voor iedereen.

Verhaaltjes van Kabouter Korsakov (Het Geluidshuis)

kabouter.jpg

Klik hier

Paul van Loon leest voor uit het boek "Allemaal onzin"

Paul van Loon.jpg

"Hallo meisjes en jongens, we gaan beginnen! Hier is het eerste voorleesverhaal uit het boek Allemaal Onzin'. Ik ga nu elke dag een verhaal voor jullie voorlezen en ik hoop dat jullie het leuk vinden. Vergeet ook niet zelf te blijven lezen. En hou je veilig."

De nachtegaal (heerlijk hoorspel van Het Geluidshuis)

 

nachtegaal.jpg

Klik hier.

SCHOOLTV.NL : Leuk en leerzaam TV kijken (basis- tot middelbaar onderwijs)

schooltv_2.jpg

Nu de scholen gesloten zijn kan iedereen toch de educatieve video’s, die normaal in de les worden gekeken, thuis bekijken. Korte clips en hele afleveringen allemaal te zien op Schooltv.nl.

Leren met Xnapda (6-12 jaar)

xnapda.jpg

Xnapda is een platform boordevol educatieve filmpjes voor de lagere school. Leerlingen van het 1e tot en met het 6e leerjaar vinden er filmpjes over: wiskunde, taal, spelling, wereldoriëntatie en Frans.

Vanaf maandag 16 maart tot de paasvakantie kan je alle filmpjes gratis bekijken, zodat de leerlingen thuis de leerstof kunnen bijhouden en inoefenen.

SCHOOL@HOME (kleuters, leerlingen, leerkrachten,...)

schoolhome.jpg

Op School@home verschijnen topicvideo’s voor kleuters, leerlingen en leerkrachten. 
De inhoud wordt voorzien door studenten lerarenopleiding, onderwijsonderzoekers én de wetenschapscommunicatoren van UCLL Techniek- en WetenschapsAcademie.

Thuisleren met digitale leerplatformen

thuisleren.png

De educatieve uitgeverijen van GEWU (Groep Educatieve en Wetenschappelijke Uitgevers) stellen digitale leermiddelen maximaal ter beschikking. 

Verhalen van de Luisterbieb (gratis luisterboeken)

audiobook-3106985_1280.jpg

Wist je dat de Online Bibliotheek/Luisterbieb Nederland tijdelijk een aantal luisterboeken gratis aanbiedt? Je hoeft dus geen lid te zijn van de Online Bibliotheek. Er is aanbod voor kinderen van alle leeftijden (en ook voor grote mensen).. 

Neem snel een kijkje op hun website. Titels met een (g) achter zijn gratis en kan bijgevolg iedereen beluisteren.

Veel luisterplezier en bedankt Online Bibliotheek!

Bol.com : e-books voor 0,01 euro

thuisblijvertjes.png

Bol.com heeft een leuke actie lopen: Verhalen en boeken voor alle thuisblijvertjes. Per ebook/luisterboek betaal je 0,01 euro. Ook vind je er elke dag nieuwe voorleesvideo's.

De avonturen van Nachtwacht

nachtwacht.png

Wil je je kinderen weglokken van het tv-scherm? Ketnet heeft er iets op gevonden, met een reeks luisterverhalen rond de serie Nachtwacht. Je kan de verhalen beluisteren via Spotify, iTunes, Google Podcasts en (in een geanimeerde versie) via de Ketnet-app.

Naar de Ketnet website

Digisaurus thuisschool

digisaurus.png

Digisaurus is een mediabedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met media-opvoeding. Omdat momenteel alle lessen opgeschort zijn, zet Digisaurus elke dag leuke thuisopdrachten voor je klaar op haar Facebookpagina (>Berichten). Ze noemden dit project #thuisschool.

Ontdek snel wat ze voor de kids de in aanbieding hebben! 

DataDetox game en Quiz Veilig Internetten (9-12 jaar)

datadetoxgame.jpg

Mediawijsheid: nu de kinderen thuis en veel online zijn, is dit een ideaal moment voor de DataDetox Game en de Quiz Veilig Internetten. Je vindt ze en nog meer tips over mediawijsheid op de site van de jeugdbibliotheek.

KLAP (8-10 jaar) en KITS krant (10-14 jaar)

8kits.jpg

De actuakranten Kits en Klap staan gratis online voor iedereen. Met daarbij ook werkbladen, een quiz, een poll... De ideale manier om je kinderen in deze periode extra aan het lezen te krijgen!

Online stripverhalen (lagere school + middelbaar)

lees_in_uw_kot_mdb.jpg

Standaard Uitgeverij zorgt voor gratis online strips Er worden vanuit het onderwijs tal van mooie initiatieven genomen om leerkrachten en leerlingen zo goed mogelijk te ondersteunen. Standaard Uitgeverij wil graag een steentje bijdragen: vanaf 30 maart en elke dag van de lockdown vinden kinderen een nieuwe digitale strip op een leerplatform naar keuze. 

Documentaires op kindermaat met Ket & Doc (9-12 jaar)

ketdoc.png

Wist je dat Ketnet vijf Vlaamse kinderdocumentaires maakte? De korte docu's, gericht op kinderen tussen 9 en 12 jaar, brengen waargebeurde verhalen en tonen de wereld telkens door de ogen van een kind.

Theatervoorstellingen van FroeFroe

froefroe.jpg

Een video heeft niet dezelfde magie als een live theatervoorstelling, maar het zijn speciale tijden. Je kan alle recente voorstellingen van theater FroeFroe (Vimeo met wachtwoord froefroe) en een hele hoop oude voorstellingen (YouTubeintegraal bekijken.

Haal theatervoorstellingen naar je huiskamer (voor alle leeftijden)

podium.jpg

Met deze voorstellingen voor jong en oud ben je even zoet en kom je ontspannen de komende weken door. Gezelschappen, kunst- en cultuurhuizen bundelen hun krachten om jou virtueel te ontroeren en ontspannen. Een opname kan moeilijk tippen aan de magie van een live beleving, maar het zijn speciale tijden. Geraak je niet meer in de zaal, dan komt de zaal tot bij jou!

VOOR JONGEREN EN VOLWASSENEN

Lees de Wablieft krant gratis online: makelijk lezen voor jongeren en volwassenen

wablieftkrantstapel.jpg

Met de krant Wablieft ontdek je het nieuws in duidelijke taal zowel online als op papier. Geen moeilijke woorden, vaktaal of beeldspraak, maar artikels die iedereen kan begrijpen. Wablieft is gratis tot voorlopig 3 april. Je krijgt er gratis 2 digitale boeken bovenop!

Gopress - Digitale kranten en tijdschriften

Gopress-collage.png

Met je Mijn Bibliotheek-profiel heb je toegang tot het Gopress krantenarchief, met artikels uit een breed aanbod van Belgische kranten en tijdschriften (artikels ouder dan 2 dagen).

Doorzoek het krantenarchief

Instanovelle van Ish Ait Hamou

knipselish.png

Op Instagram kan je de Instanovelle van Ish Ait Hamou volgen (elke avond om 21u30 in zijn stories).

Verhalen van de Luisterbieb (gratis luisterboeken)

audiobook-3106985_1280.jpg

De Online Bibliotheek (Nederland) biedt tijdelijk een aantal luisterboeken gratis aan. Je hoeft dus geen lid te zijn van de Online Bibliotheek. Er is aanbod voor kinderen en volwassenen. 

Neem snel een kijkje op hun website. Titels met een (g) achter zijn gratis en kan bijgevolg iedereen beluisteren.

Veel luisterplezier en bedankt Online Bibliotheek!

Gratis e-boeken

eboeken.jpg

Zelf lezen kan natuurlijk ook nog steeds! Op het internet kun je heel wat gratis e-boeken vinden. Zo staat op mustreads.nl een handig overzicht en kun je voor kinderboeken terecht op gratiskinderboek.nl. Op bol.com vind je ook gratis Nederlandstalige e-books.

Stripblad EPPO (12 jaar+)

eppo.jpg

Het Nederlandse stripblad Eppo put de komende vier weken uit het archief van meer dan 14.000 pagina’s. Om de dag verschijnt er een Eppo-4-FREE die je op je computer, tablet of smartphone kunt lezen. Deze Eppo is gratis, je hoeft je alleen maar te abonneren via de inschrijflink. Je krijgt dan elke twee dagen (behalve in het weekend) de Eppo-4-FREE in je mailbox.

Villa Basta Voorraadkast (6-30 jaar)

knipselvillabasta.png

Villa Basta is tot aan het einde van de paasvakantie gesloten, maar je kan gelukkig wel hun online activiteiten ontdekken in de Voorraadkast.

Apps die lezen nóg leuker maken (Stichting Lezen)

ereader.jpg

Of je nu graag een papieren of een digitaal boek leest, volgende apps rond lezen, boeken en auteurs maken lezen nóg leuker. Stichting Iedereen Leest deed een greep uit het brede gamma.

Luistergedichten via Whatsapp (door Koen Snyers)

gedichten.png

Meld je aan op WhatApp voor Zeghetmettekst-audio en ontvang luistergedichten van Koen Snyers, via die weg verder te verspreiden naar anderen, bv. naar wie momenteel wat minder dichtbij is. Zo verspreiden we woorden om te verstillen en tegen de eenzaamheid. Zolang de Coronacrisis duurt, is het gratis (geheel vrijblijvend: een vrije bijdrage is toegestaan).
 

Stuur een WhatsApp-bericht naar +32 497 99 87 35 en vermeld waarvoor je wil aanmelden: voor de gratis luistergedichten of het jaarabonnement van Zeghetmettekst-audio (betalend). Alle info is te lezen op deze website.

Haal theatervoorstellingen naar je huiskamer (voor alle leeftijden)

podium.jpg

Met deze voorstellingen voor jong en oud ben je even zoet en kom je ontspannen de komende weken door. Gezelschappen, kunst- en cultuurhuizen bundelen hun krachten om jou virtueel te ontroeren en ontspannen. Een opname kan moeilijk tippen aan de magie van een live beleving, maar het zijn speciale tijden. Geraak je niet meer in de zaal, dan komt de zaal tot bij jou!

Bekijk documentaires van IDFA gratis online

idfa.jpg

Op de website van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) zijn zo'n 200 documentaires gratis toegankelijk. Engagement in tijden van corona.

Film kijken via Dalton.be (kinderen en volwassenen)

zed.png

De leukste kinderfilms van JEF vind je terug op het video on demand platform Dalton.be. Je kan er ook films of series voor volwassenen terugvinden en zo zelf een filmfestival in huis halen. Voor nieuwe titels betaal je 8 euro, oudere titels kosten 6 euro. Voor dit bedrag kan je een film 48 uur lang ongelimiteerd bekijken. Of neem een abonnement van 5 euro per maand en krijg toegang tot álle films.

Virtuele museumbezoeken

museumvirtueel.png

Alle musea hebben de deuren gesloten, maar je hoeft allerminst cultuurhonger te lijden. Virusvrij en virtueel naar het museum kan ook! Ga maar eens op bezoek via museumpassUITinVlaanderen of via vrtNWS.

Lees-, kijk- en luistertips van de bib

Onderstaand cultuuraanbod kan je digitaal en meestal gratis gebruiken.